Ga naar de inhoud

Opleidingsvisie

Binnen het canyon team vlaanderen (CTV) geloven we sterk in kwalitatieve opleidingstrajecten. Om dit te bekomen zetten we in op twee belangrijke pijlers: krachtige leeromgevingen en het levenslang leren. Met een correct aangepaste leeromgeving zorgen we ervoor dat je de canyontechnieken zo vlot en veilig mogelijk onder de knie krijgt. Met het levenslangleren promoten we dat je ook na de opleiding vol vertrouwen verder aan de slag kan met canyoning en je steeds bewust bent van waar je mee bezig bent. Beide aspecten zijn voor ons onmisbaar in een bergsportopleiding, zeker als je weet welke risico’s eraan verbonden zijn als het misloopt. Om het te zeggen met een citaat van een van onze clubleden: “Als je een fout maakt in een competitiesport verlies je de match. Wanneer je een fout maakt in de bergsport verlies je jouw ploeg.”.

Een krachtige leeromgevingen is een combinatie van verschillende factoren. De belangrijkste factor is het kiezen van de locatie in functie van de lessen. Als het gaat over aanleren van nieuwe technieken kiezen we voor locaties waar de techniek duidelijk gedomonstreerd en ingeoefend kan worden. Vaak worden deze lessen daarom op onze buitenmuur gedoceerd. Naarmate de lessen vorderen en de focus zich verlegt van het “leren” naar “actief beheersen” zoeken we de rotsen op om zo het “rotsgevoel” te hebben. Elke opleiding sluit af met een stage in het buitenland waar je jouw canyonkennis in de praktijk omzet. Elke opleiding is ook voorzien van een examen zodat je jouw vaardigheden gevalideerd ziet en vol vertrouwen de canyon in kan. De opleidingen zijn ook heel individueel gericht. Omdat we werken met 1 begeleider op 2 à 3 cursisten krijg je bijna privéles. Dit laat ons toe om per persoon te werken op individuele sterktes en werkpunten. Verder kiezen we er ook heel bewust voor om de lessen minimaal 2 weken uit elkaar te plannen. Dit geeft de cursisten de tijd om de leerstof te verwerken, op hun feedback te werken en met vragen terug te komen naar de les nadien. Door voldoende tijd in te bouwen om te oefenen en herhalen merken we binnen de club dat de leerstof veel beter blijft hangen. Het mechanisme dat hierachter zit is het langetermijngeheugen, dit wordt alleen geactiveerd wanneer je voldoende tijd tussen laat en kan herhalen. Plan je de lessen niet voldoende uit elkaar en leer je alles op één of twee weken, dan ben je de technieken even snel weer kwijt.

Het levenslang leren is binnen de canyonsport (en bergsport algemeen) een absolute vereiste. Materialen, technieken en het klimaat zijn in een continue evolutie. Dit maakt dat technieken van 10 jaar terug vandaag soms helemaal achterhaald zijn. Om ervoor te zorgen dat jij ten alle tijden weet hoe je hiermee moet omgaan zet de club actief in op bijscholingen. Zo kan je ook na jouw cursus alle technieken actueel houden. Verder zorgen we ervoor dat onze cursisten de nodige bagage mee hebben om deze technieken zelf ook te kunnen evalueren. Enerzijds doen we dit door in onze opleidingen voldoende theoretische achtergrondkennis mee te geven. Daarnaast doen we dit ook door bewust tijd te nemen in onze lessen op het “idee achter de techniek” uit te leggen. Dit in contrast tot het “procedureel aanleren van een techniek”. Door te begrijpen waarom we een techiek nodig hebben en hoe deze in elkaar zit blijft de kennis beter hangen. Verder laten we ook voldoende leertijd tussen na het aanleren van elke techniek zodat je ook de tijd krijgt om de techniek (begeleid) op eigen initiatief te verkennen.

In het kort zetten we met CTV sterk in kwaliteit en niet kwantiteit. We doen dit door te werken met “totaalpakketten” waar je als canyoneer alle nodige vaardigheden leert van A tot Z. We voorzien steeds voldoende tijd om het individuele leerproces te ondersteunen en zorgen ervoor dat je de technieken niet alleen “kan uitvoeren” maar ook effectief begrijpt. Elke kandidaat canyoneer wordt bij ons individueel begeleid en ook geëxamineerd. Op deze manier is deze ook klaar om zelfstandig levenslang de canyonsport te kunnen beoefenen.

Dat onze aanpak werkt horen we ook vaak in de feedback van onze cursisten. We krijgen ook regelmatig cursisten die reeds elders een canyonopleiding hadden gevolgd en deze bij ons bewust opnieuw komen doen. De sterktes die ze aangaven om voor het CTV te kiezen zijn:

  • Het leren via principes en motivatie. Wij leren onze technieken niet zuiver aan als een stappenplan dat je maar moet volgen. Dit maakt dat je de techniek beter begrijpt en hier ook kritisch over kan nadenken.
  • Wij plannen onze lessen gespreid met wat tijd tussen. Hierdoor wordt het langetermijngeheugen meer geactiveerd en gaan de technieken beter onthouden worden. Verder geeft dit jou ook als cursist de tijd om de materie op jouw eigen tempo te verwerken.
  • Onze sterk persoonlijke aanpak. Wij gaan actief na of iedereen de techniek begrijpt en volgen onze cursisten individueel op. Door te werken met 1 begeleider per 2 à 3 cursisten heeft iedereen ook de kans om vragen te stellen of bijkomdende demo’s te vragen.
  • Het feit dat we steeds vooraf lessen geven in België wordt ook sterk gewaardeerd. Zo kunnen ze de lesgevers goed verstaan en zijn ze niet afgeleid door de omgeving van de canyon: vallende stenen, stromend water, koude, andere canyoneers die langskomen of geen goed plekje vinden om te staan en naar de techniek/les te kijken.