Meteen naar de inhoud

Opleidingen

In haar oorsprong was het Canyon Team Vlaanderen (CTV) vzw een opleidingscentrum pur sang. Canyoneers opleiden en verder helpen groeien is iets dat we al sinds onze oprichting doen en intussen expert in zijn. Doorheen de jaren hebben we ook drie opleidingen ontwikkeld en verder verfijnd binnen de club. Onze allereerste opleiding in 2006 was de Zelfstandig Canyoneer (ZC). Met de ZC krijg je alle technieken en kennis aangeleerd om veilig een canyontocht voor te bereiden en uitvoeren van een beperkt niveau. Canyons van beperkt niveau zijn canyons waar je typisch werkt met één touwlengte, niet veel werk met het water hebt en steeds vlot uit de canyon kan indien nodig.

Met het toenemende aantal canyoneers die ook eens vrienden wouden meenemen onstond in 2012 de Basic Canyoneer (BC). Deze opleiding kan je zien als een “Zelfstandig Canyoneer Light”, waar we alles rond installatietechnieken en tochtmanagement hebben weggehaald. De BC heeft een zuivere focus leggen op het “volgen en assisteren in de canyon”. Als volleerd BC kan je dus, onder begeleiding van een ZC of hoger, een canyon van beperkt niveau zelfstandig afdalen indien installaties en voorbereidingen voor jou worden gedaan. Merk op dat deze opleiding verzekeringstechnisch interessant is als je met vrienden gaat canyonnen. Wanneer je vrienden niet beschikken over een canyonbrevet ben jij immers wettelijk gezien de “organisator” van de uitstap. Als organisator ben jij altijd aansprakelijk wanneer er zich een ongeval voordoet.

Na de “light” versie van de ZC wouden we vanuit de club ook een opleiding voorzien voor de canyoneers van hoger niveau. Na enkele jaren verfijning kwam er dan, in 2016, een eerste organisatie van de opleiding Advanced Canyoneer (AC). Met de AC leer je om canyons af te dalen van zeer hoog niveau. Dit zijn canyons met hogere rappels (meerdere touwlengtes), uitdagende waterpassages en/of met weinig tot geen ontsnappigsmogelijkheden. Om jou hierop voor te bereiden is er dan ook een vrij stevig pakket aan technieken dat geleerd moet worden. Dit gaat van specifieke installatietechnieken en doen van touwverlengingen tot het zelfstandig opzetten en uitvoeren van een evacuatie uit de canyon. Verder ben je als AC ook vaak automatisch de “teamlead” binnen een groep canyoneers door jou ervaring en opleiding, ook hier bereid de opleiding AC jou op voor. Met een advanced canyoneer op zak ben je een perfecte all-around canyoneer die voorbereid op nagenoeg elke situatie die je kan tegenkomen in de canyon.

Meer informatie over de verschillende opleidingsniveaus binnen de canyoning vind je terug op de pagina “opleidingsniveaus“. Benieuwd hoe wij ervoor zorgen dat we keer op keer opleidingen neerzetten van topkwaliteit? Kijk dan ook zeker op de pagina over de opleidingsvisie.

Onze opleidingen

Basic Canyoneer

Zelfstandig Canyoneer

Advanced Canyoneer

Veelgestelde vragen

Ik heb wel wat vragen over de opleidingen, hoe bereik ik jullie het beste?

Het snelste antwoord krijg je via het contactformulier op onze contactpagina of door te kijken op de website, de informatie hier is tamelijk uitgebreid. Daarnaast organiseert het CTV ook jaarlijks haar clubfeest. Dit clubfeest is de ideale gelegenheid om iedereen al eens in het echt te zien en gezellig met een drankje al jouw vragen te stellen.


Ik ben een absolute beginner, welke opleiding kies ik het beste?

De opleiding Zelfstandig Canyoneer is de beste keuze. Met deze opleiding kan je zowel volgen in een canyon als zelf installeren. Canyons van beperkt niveau vind je trouwens in élke canyonstreek terug waardoor je nooit op jou honger blijft zitten.


Waarom zijn de opleidingen bij andere clubs korter dan bij jullie?

Binnen het CTV bieden we “totaalpakketten” aan. Dit wil zeggen dat wij de verantwoordelijkheid opnemen om jou alle knepen van het vak te leren. Bij het ons vormen theorie en praktijk één geheel en vullen deze elkaar in de lessen mooi aan. Je bent dus niet verplicht om achteraf nog extra modules te volgen om een volleerd canyoneer te worden. Verder combineren we ook verschillende opleidingsniveaus in deze “totaalpaketten”. Op deze manier kan je sneller de niveaus doorlopen en ook sneller aan de slag als volleerd canyoneer.

We nemen binnen het CTV ook écht de tijd om jou iets aan te leren. Technieken worden nooit snel getoond als demo of voor het eerst gedoceerd in een canyon. Bij ons leer je éérst alles in België op een gespreide manier en krijgt iédereen vervolgens de kans ze eens te oefenen. Zo kan je eerst de verschillende technieken aanleren en begrijpen. Na de lessen in België ga je dan vol vertrouwen naar jou buitenlandstage waar je deze technieken verder kan inoefenen. De opleidingen eindigen ook steeds met een examen, dit geeft je dan ook na de opleiding het volste vertrouwen in jou canyonvaardigheden. Benieuwd naar onze unieke insteek op canyonopleidingen? Lees er alles over op de pagina van onze opleidingsvisie.


Hoe lang duurt het om van geen kennis te gaan naar opleidingsniveau 4+?

Als je jou best doet kan dit op twee jaar, hoewel dit niet aan te raden is voor recreatieve canyoneers. De Advanced Canyoneer is een intense maar uitzonderlijk leerrijke cursus. Hier bereid je jezelf best wel een jaar op voor door canyonervaring op te doen.

Merk verder op dat je bij het CTV van niveau 0 naar niveau 4 kan gaan op de kortste tijd en aan de laagst mogelijke prijs. Als je vergelijkt zal je zien dat je uitkomt op ongeveer de helft van de prijs én dat je daarbovenop méér lesdagen hebt gehad én een persoonlijkere begeleiding.