Canyon Team Vlaanderen vzw

Leer Canyoningen

Canyoning is voor het grote publiek relatief nieuw,

maar desalniettemin is het  één van de prachtigste disciplines binnen de bergsport.

In kloven ontstaan door een spel van water en wind, aardbevingen of vulkanisme speelt alles zich af. Gaande van wandelen, (af)klimmen, glijden, springen en rappellen daalt men de canyon af!
Deze technische aspecten moeten uiteraard op een veilig en verantwoorde wijze uitgevoerd worden om ten volle te kunnen genieten van alles wat canyoning zo uniek maakt. Het assortiment opleidingen gaande van beginners- tot gevorderdenopleidingen maakt je wegwijs in deze adembenemende sport!

De canyon opleidingen richten zich zowel tot de ervaren canyoneers als tot de absolute beginners. Sommige activiteiten kan je vanaf elk niveau instappen, andere vereisen wel degelijk een bepaalde voorkennis.

Aan welke opleidingen/treffens jij kan deelnemen, vind je hieronder.

 

Als beginner:

 • Opleiding Basic Canyoneer (opleidingsniveau 1)
 • Wildwaterstage

 

Met reeds een basiservaring:

 • Opleiding Zelfstandig Canyoneer (opleidingsniveau 2)
 • Techniekdagen voor Zelfstandig Canyoneers (opleidingsniveau 2 reeds gevolgd)
 • Treffens
 • Wildwaterstage

 

Doorgedreven ervaring:

 • Opleiding Advanced Canyoneer (opleidingsniveau 3 + 4)
 • Techniekdagen voor Advanced Canyoneers (opleidingsniveau 4 reeds gevolgd)
 • Treffens
 • Treffens voor gevorderden
 • Internationale Treffens (vb RIC)
 • Wildwaterstage

 

Instappen is mogelijk in elk opleidingsniveau.  Voor opleidingsniveau 1 of 2 is geen voorkennis vereist.  Opleidingsniveau 3+4 vereist een grondige kennis van de basistechnieken en ervaring in de canyon is een must. Deze zaken zullen dus ook eerst getest worden!

 

De techniekdagen mogen NIET je eerste stappen zijn in de canyonsport. Ze zijn bedoeld om canyoneers die reeds opleidingen gevolgd hebben, hun technieken verder te onderhouden. Dit gebeurt onder toezicht van één ervaren canyon instructeur die hier en daar een woordje uitleg geeft maar eigenlijk een moment is om zelfstandig doch onder supervisie te oefenen.
Als beginner raden we je aan de cursus “Basic Canyoneer” of “Zelfstandig Canyoneer” te volgen, voor beiden is geen voorkennis vereist.

Bij de wildwaterstage kunnen zowel de beginner als de gevorderde canyoneer terecht. Kunnen zwemmen is uiteraard wel een vereiste! Eén van de grootste risico’s bij canyoning schuilt in de kracht van het water, velen worden verrast wanneer in een canyon blijkt dat het water zich niet gedraagt zoals ik het zwembad. De wildwaterdagen zijn een uitgelezen mogelijkheid om in veilige omstandigheden de kracht van het water, waterbewegingen en vooral je eigen grenzen hierin te leren kennen.

Instappen als absolute beginner

Opleiding Basic Canyoneer: Deze opleiding bestaat uit 2 vaste techniekdagen in België gevolgd door een tweedaagse praktische toepassing van je geleerde technieken in canyons, hiervoor trekken we uiteraard naar het buitenland. Na deze opleiding heb je voldoende bagage om canyons van een beperkt niveau af te dalen als teamlid. Deze opleiding is vooral interessant als je nog nooit een canyon afgedaald hebt en je geen touwkennis hebt opgedaan in andere sporten zoals speleo of klimmen.

Instappen als beginner, maar wel met wat ervaring

Opleiding Zelfstandig Canyoneer: Deze opleiding bestaat uit vijf vaste techniekdagen in België gevolgd door een vierdaagse praktische toepassing van je geleerde technieken in canyons, hiervoor trekken we uiteraard naar het buitenland. Na deze opleiding heb je voldoende bagage om canyons van een beperkt niveau zelfstandig af te dalen, kan je het niveau van een af te dalen canyon inschatten en kan je als teamlid meedraaien bij afdalingen van zwaardere canyons. Heb je reeds touwervaring vanuit een andere sport of ben je al even bezig met canyoning maar ben je niet zeker of je wel de juiste technieken toepast? Dan is deze opleiding uiteraard ook iets voor jou.

Instappen met een basiservaring canyoning

Voor de treffens dien je minimum niveau zelfstandig canyoneer (opleidingsniveau 2) te zijn. Dit wil zeggen dat je de opleiding met succes hebt afgerond of je je ervaring op een andere manier of plaats hebt verkregen. Als je niet zeker bent of je over voldoende ervaring beschikt, contacteer je best even CTV. De treffens zijn geen opleidingen, er worden dus geen monitoren voorzien die gaan lesgeven. De groep beslist ter plaatse wie welke canyons wenst af te dalen en plant dit onderling. Uiteraard zijn er monitoren aanwezig die de streek goed kennen en advies kunnen geven.
Op dit niveau kan je uiteraard nog steeds deelnemen aan een wildwaterstage.

 

Instappen met doorgedreven ervaring

Opleiding Advanced Canyoneer: Deze opleiding bestaat uit 8 vaste techniekdagen in België gevolgd door een zesdaagse praktische toepassing van je geleerde technieken in canyons, hiervoor trekken we uiteraard naar het buitenland. Na deze opleiding heb je voldoende bagage om canyons van een hoog niveau zelfstandig af te dalen, kan je het niveau van een af te dalen canyon inschatten. En ben je in staat om een groep Canyoneers van opleidingsniveau 2 te begeleiden in een canyon van een hoger niveau.

Geef een antwoord