Canyon Team Vlaanderen vzw

Historiek van de club

Een beetje geschiedenis.

1

De eerste afdalingen van canyons, werden gedaan op het einde van de 19e eeuw door de voorvaderen van de speleologie. Zij trachtten ongekende ondergrondse grotsystemen te verkennen, en op dezelfde manier trachten ze moeilijk te betreden kloven te verkennen.  Vanaf 1980 begint een grotere groep speleologen en bergsporters de activiteit canyoning te leren kennen. Vanaf 1986 neemt de Franse speleologiefederatie (FFS) de activiteit onder haar vleugels, en in 1991 organiseert deze sportfederatie een eerste monitorenopleiding voor canyoneers.

Midden de jaren negentig creëert de het Vlaams Verbond van speleologen een werkgroep canyoning. Bedoeling is dat Vlaamse speleologen zich kunnen bijscholen in de toch wel specifieke canyontechnieken. Voor de kaderopleiding (monitorenopleiding) trekken enkele Vlaamse canyoneers naar Frankrijk, om er bij het FFS een canyoningbrevet te behalen.

 

2

In 2006 brengt Jeroen Schurmans, toenmalig medewerker van de Vlaamse Bergsport en Speleofederatie de oude en nieuwe generatie Vlaamse canyoneers bij elkaar, en ontstaat Canyonteam Vlaanderen (CTV). CTV profileert zich niet enkel als een school die opleidingen organiseert, maar als een heuse vereniging. De organisatie van specifieke canyoningopleidingen blijft uiteraard een belangrijk deel van de activiteiten van de vereniging.

In 2007 organiseert CTV een eerste initiatoropleiding. Sindsdien organiseert CTV jaarlijks een initiatoropleiding. Oorspronkelijk zijn de initiatoropleidingen gebaseerd op de initiatoropleiding van de Franse Canyonschool.

Ondertussen is er een heuse cel “opleidingen canyoning” opgericht. Door de initiatieven van de “cel canyoning”, wordt de cursusinhoud van de opleiding initiator steeds meer losgekoppeld van de Franse opleidingen met als doel de kadervorming voor canyoning gelijk te stellen met door het B.L.O.S.O. erkende kadervorming van andere bergsporten.

 

Geef een antwoord